tiistai 29. heinäkuuta 2014

141. Nauru (Henri Bergson)


Minua kiinnostaa väite, etta olisi olemassa vain muutama perusvitsi (esim 7 tai 22), ("riippuen lasketaanko anoppivitsi erikseen"), joista kaikki muut vitsit ovat vain muunnelmia.
*
Ranskalainen filosofi Henri Bergson (1859-1941) analysoi sata vuotta sitten, että mikä naurattaa? Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1928. Hänen teoksensa 'Nauru' (1900) avulla laadin seuraavaa luetteloa huumorin aiheista (ei suinkaan valmis...):
*
a) YLI-INHIMILLINEN:
1. Sumea logiikka (kuten unessa)
2. Looginen ristiriita
3. Kuvannollisuus
4. Väärinkäsitys
5. Hajamielisyys
6. Tiedostamattomuus
7. Toisto
8. Kumuloituminen (lumipallo-ilmiö)
9. Käänteisyys (paluu alkuun, origoon = 0)
10. Luontokappaleen ihmismäisyys
*
b) LUONNE:
1. Turhamaisuus
2. Naamioituminen (muoti)
3. Seremoniallisuus
4. Teennäisyys
5. Fakkiutuminen
6. Pedanttisuus
7. Hajamielisyys
8. Liioittelu
9. Vähättely
10. Maneeri
*
c) RUUMIS:
1. Kömpelyys, jäykkyys
2. Muodottomuus
3. Konemaisuus (automaatti, vieteriukko, sätkynukke)
4. Esinemäisyys
*
Koominen ihminen on lyhyesti kuvaten:
jäykkä, teennäinen, epähuomiokykyinen, mekaanisesti ja automaatin tavoin toimiva.
*
'Ihanteellinen' ihminen sen sijaan toimii:
Joustavasti, Elävästi, Tarkkaavaisesti, Vapaasti, sekä Jatkuvasti muuttuen.
*
Henri Bergsonin mukaan sopivin naurun aihe on ihmisen loputon turhamaisuus. Vammaisuutta esimerkiksi pidetään epäsopivana naurunaiheena.
*
Turhamaisuutensa vuoksi esimerkiksi 'Pokka pitää' -TV-sarjan Hyacinth Bucket on iki-hauska!
*
Hyvin hauskaa on, jos eläin tai kone käyttäytyy kuten ihminen (piirretyt filmit ja sarjakuvat) tai jos ihminen käyttäytyy kuin eläin tai kone ("mies puri koiraa" on kohu-uutinen).
*
Jos vaikkapa joku piilottaa käkikelloon viinapullonsa, ja tunnin vaihtuessa käki tulee ulos äännellen: "Kukkuu (hic), kukkuu (hic), se on hauskaa! Keksin tämän juuri itse.
*
Tai jospa käkikello onkin rikki, mutta ihminen kurkistaa klo 3 luukusta hihkuen: "Kukkuu, kukkuu ja kukkuu!" (pam, luukku kiinni).
*
Huomaan monien vitsien luokittuvan helposti Bergsonin kaavioon, mutta entäpä seuraava Mark Twainin kasku:
*
Ystävä alkoi naureskellen kertoa juttua sammakoiden hyppykilpailusta, mutta keskeytti:
"Sanohan heti, jos oot kuullu tän ennenkin?"
Mark Twain vastasi: "En, kerro toki!"
Ystävä jatkoi kertomista, mutta keskeytti uudelleen:
"Hei, ethän vain oo kuullu tätä aiemmin?"
Twain: "Ei-jei-jei, jatka vain!"
Viela kolmannen kerran ystävä kysyi samaa, jolloin Twain myönsi:
"Hyvä on, en voi enää jatkaa valkoisia valheita. Muistan jutun kirjasta 'Calaverasin piirikunnan kuuluisa hyppäävä sammakko ynnä muita kertomuksia'. Kirjoitin ja julkaisin sen vuonna 1867 esikoisteoksenani."
*
Ainakin Twain-kaskussa esiintyy: a7) Toisto, tai b9) Maneeri kysyä uudelleen, sekä a6) Tiedostamattomuus, sekä ehkäpä a9) paluu alkuun.
*
Miksi lyijykynä pärjäsi ylioppilas-kirjoituksissa?
(vastaus: ällis ilo äväret ääp).
Kaaviossa kyseessa on a3) Kuvannollisuus.
*
Ihminen on hassu, jos hän käyttäytyy eläimen tavoin (esim. kersantti Ärjylä ryhtyi "kerjäämään" Otto-koiransa tavoin, kun tuntemattomat ihmiset antoivat Otolle herkkupaloja. Kessun Otto-koira puolestaan kävelee ja on puettu ihmisen sotilasunivormuun. (Eläin-sarjakuvat!)
*
Masi eli Beetle Bailey, ruotsiksi Knasen, on sarjakuva, jossa erityisen paljon vedetään kaikista naruista, jotta saataisiin naurua aikaan. "Piirtäjä on valmis vaikka seisomaan päällään!" luonnehti arvostelija. Mort Walkerin idea-tiimissä oli myös Harald Hirmuisen luoja Dik Browne.
*
Kenraali Kaluuna on elävöittänyt luentoaan orkesterilla ja tanssitytöillä. Loppuhuipentumana hän itse poistuu puhujalavalta norsulla ratsastaen! - Pitemmälle ei liioittelussa voitane mennä!
*
Masissa käytetään usein keinoa katsoa toisten touhuja kolmannen näkökulmasta. "Maastoudu Masi! Ilmahyökkäys!!!" "Luulitko, että menisin noin halpaan?" Näköala pihalle on kenraalin työhuoneesta, jossa tämä kurkistelee epäluuloisesti taivaalle kirjoituspöytänsä alta.
*
Masi nauraa kippurassa: "Ompelin Hönön mantteliin kenraalin natsat ja hän lähti ulos!" Plato: "Haetaan äkkiä takaisin! Hän voi joutua sotaoikeuteen!" "Minne hän on ehtinyt mennä?" (Hönö ajelee sikari suussaan avoautossa vierellään kenraali Kaluuna, joka mahtailevin kädenliikkein esittelee kollegalle varuskunnan rakennuksia...) - Valereviisori? Köpenickin kapteeni?
*
Kenraali kuulee viereisestä huoneesta, miten fröken Nöjd (neiti Näppäri) ihastelee kollegalleen (fröken Fröjd, neiti Söpö): "Oi, ostit uuden uimapuvun! Onpa se pieni! Punainen väri sopii sinulle!" Kenraali Kaluuna kurkistaa kuin piilokuvassa jostakin raosta tai hormista. Näppäri sulkee sellofaanipakkausta ja huomauttaa kuivasti: "Ei se ole neiti Söpön yllä".
*
Kapteeni Kalpa Kessulle: "Masilla on asiaa sinulle linjalla 3." Kessu karjuu puhelimeen: "Olet tunnin myöhässä! Jos et nyt minuutissa ilmesty kapteeni Kalvan toimistoon niin musta karvainen käsi tulee linjaa pitkin ja kuristaa!" Kalpa: "Masi odottaa yhä linjalla 3! Sinä puhuit linjalle 2!" (Säikähtänyt kenraali Kaluuna juoksee läähättäen ovesta sisään).
*
Neiti Näppäri: "Neiti Söpön auto hajosi! Käyn hakemassa hänet"
Majuri Tähtinen: "Tulen mukaan katsomaan autoa."
Kenraali: "Just joo. Jäin yksin toimistoon. Entä jos pitäisi kynä terottaa?"
 "Voi hemmetti! Puhelin soi! Pitääkö minun itse vastata?"
"Haloo, onko herra Kaljuuna? Minulla on teille hyviä uutisia, voitte tilata viihdelehteä kolme kuukautta kahden hinnalla!"
"Kuulkaas hyypiö, en ole herra vaan Kenraali! Minä vastaan maamme turvallisuudesta ja te olette vaarantanut sen roskapuheellanne!"
Lopuksi kenraali puttaa golfpalloa vesilasiin ja puhisee: "Inhoan tyyppejä jotka hukkaavat kallisarvoista aikaa!" (Mahtipontisuus, turhamaisuus, tärkeily...)
*
Lukion matematiikanopettajani elämäkerran loppupuolisko: "Myöhempinä vuosinaan hän kasvatti itselleen parran".
***
Peter Weirin Oscar-elokuvassa 'Kuolleiden runoilijoiden seura' (Dead Poets Society, 1989), josta "Captain, my Captain! Carpe Diem!" -repliikit tarttuivat mieleen, Robin Williamsin esittämä innostava äidinkielenopettaja pilkkaa oppikirjan näkemystä, että runoutta voitaisiin analysoida kaavamaisesti. Entäpä vitsejä? Asiaa voi lähestyä kahdella tai useammalla tavalla, joista yhdenkään ei tarvitse olla ainoastaan oikein.
*
(Hassu sattuma muuten, että ennen tuota elokuvaa Robin Williams näytteli pääosaa elokuvassa "Seize the Day (1986)" eli toisin sanoen (latinaksi:) "Carpe Diem!")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti