tiistai 27. heinäkuuta 2010

60. Linkolan soutaja ja Amy Chua

Luin mainion kirjan, jota voisin lueskella useammankin kerran.
Eero Alen: "Linkolan soutajan päiväkirja" (Sammakko 2006).

Vuonna 1994 Paraisten Kalastuskoulua käynyt nuori Eero (tunnetun vantaalaisen demari-kunnallispoliitikon Kalevi Alenin poika) pestautui työharjoitteluun Pentti Linkolan kalastusveneeseen syksyksi 1994 ja piti pari kuukautta päiväkirjaa. Toistakymmentä vuotta myöhemmin hän kai sai kirjoitettua päiväkirjansa puhtaaksi ja Turun Sammakko julkaisi sen. Linkolallakin on luetuttanut ensin, käynyt tapaamassa uudelleen 2006, kirjoittaakseen vielä epilogin.

Alenin kirjassa eletään Päijänteellä Sääksmäen Ritvalassa kalastajan arkea, rankkaa työtä verkoilla huonoissa sääoloissa ja ankeaa alkeellista elämää kalastajan mökissä ja sen saunarakennuksessa. Ruoaksi on lähinnä kalaa, jota Linkola syö raakana suoraan verkoistaan. Linkola ei muuten pidä kissoista.

Linkolalla ei ole TV:tä eikä imuria, hän ei tiedä vuonna 1994, mikä on "mikro?" (kumpikaan, tietokone tai ruoanlämmitin) tai "virtuaalitodellisuus?" Hän ihmettelee, että Suomessa 95 % omistaa imurin, 25 % kirjoituskoneen, hänellä on päinvastainen tärkeysjärjestys.

Helsingin Sanomat ja Suomen Kuvalehti tulevat kalastajan kotiin, ja melkein kaikki Suomen kirjailijat näyttävät lähettävän tekijänkappaleen teoksistaan, kirjoja riittää. Naisystävä Anneli J. asuu puoliksi luona, puoliksi Sääksmäen kirkonkylällä. Kaiken maailman ihmisiä lappaa yllättäenkin vieraisille ihmettelemään kuuluisuutta, ihan hullujakin on käynyt (eikö asukin, vitsailivat kaverini, kun näillä sanoilla kerroin, yhdestä nuoruuden idolista). Linkola matkustelee esitelmöimään Turkuun ym. tai viikoittainkin myymään kalojaan Hämeenlinnan torille.

Paljonkohan on kirjoja, joissa kuvataan yhtä läheltä jotakuta tunnettua ihmistä? Mieleeni tulee Helvi Hämäläisen "Säädyllinen murhenäytelmä", josta syntyi kohu 1930-luvulla, kun siitä näkyi läpi Oiva Johannes ja Tyyni Tuulion perhe-elämä salaisuuksineen. "Kabulin kirjakauppias" on tuore esimerkki! Mikseipä tavallaan myös Kukka-Maaria Karjalaisen "Isä" (Ahti Karjalainen) tai Tikkasen pariskunta, Henrik ja Märta.

***


Amy Chua: Maailma liekeissä. Globaali markkinatalous, demokratia ja konfliktit (Like 2006) kertoi vihatusta ja kadehditusta kiinalaisesta yläluokasta lähes kaikissa Aasian maissa (Malesia, Indonesia, Filippiinit, jne).

Teos oli oivaltava ja kattava analyysi siitä, miten lähes kaikissa kehitysmaissa on jokin varakas (vihattu) hallitseva etninen vähemmistö, joka lähes ainoastaan on hyötynyt globalisaatiosta, mikä on siten reväyttänyt tuloerot äärimmilleen. Kiinalaiset Aasian maissa, libanonilaiset(!) Länsi-Afrikassa, intialaiset Itä-Afrikassa, juutalaiset Venäjällä (kuusi seitsemästä Venäjän raharuhtinaasta on juutalaisia, kuten esim. Putinin sittemmin vangitsema Hodorkovski).

Miten suomalaiset ovat sietäneet suomenruotsalaisiaan? Ennen oli heillä SYP, HOP, Nokia, Kymmene, Kaukas, Serlachius, Schauman, Rosenlew, Fiskars, Parainen, Lohja, Strömberg, Tallberg, Wärtsilä... Keitä tänään tai yhä: Wahlroos, Fagernäs, Lilius, Sohlberg, Huber? Fazer? Paulig? Berner? Rettig? Stockmann? Seligson? Frenckell? Ingman? Jansson?...)

USA, jossa jokaisella on (teoriassa) samanlaiset mahdollisuudet, jossa köyhät ovat vähemmistö eikä enemmistö, ei ymmärrä kolmannen maailman luokkarakennetta!! (Esim. Irakissa hallitsi sunnivähemmistö shiioja, Burundissa tutsiyläluokka hutuja, Israelissa palestiinalaiset ovat sorrettu alaluokka jne.)

Jäin odottamaan, että USA:n filippiinienkiinalainen Ms. Chua myös ratkaisisi nerokkaasti muotoilemansa ongelman, mutta siihen hänellä ei enää ollutkaan omia reseptejä, vain lainattuja: ehkäpä a) tulonsiirtoja köyhille, b) kiinteää pienomistusta köyhille, c) osakkeenomistusta köyhille, d) positiivista syrjintää köyhien hyväksi.

Chua tyrmää bushilaisen "demokratiaa kehitysmaihin" -aatteen. Demokratia voi toimia vain rauhallisessa yhteiskunnassa, jossa sivistys- ja tuloerot ovat kohtalaisen pieniä. Vallan jakautuminen (lainsäädäntö, toimeenpano, itsenäinen oikeuslaitos), oppositiovaihtoehtojen vapaus, mielipiteen vapaus ja vapaat viestintävälineet ovat näennäisiä vaaleja paljon tärkeämpiä.

(Puolivalistunut edistyksellinen shaahi Rezakin oli parempi Iranille kuin islamilainen vallankumous, joka aloitti sukupuolisyrjinnän, tuhansien ihmisten teloitukset 1980 ja lähetti lapset sotaan paratiisin avain kaulassaan. Erkki Tuomioja, 1960-luvun shaahimielenosoittaja, oli aina väärässä... Palestiinassa, Algeriassa, Serbiassa ja 1930-luvun Saksassa näkyy, millaisilla ohjelmilla voitetaan demokraattiset äänestykset, jos vaaleille ei ole tasapainoisia edellytyksiä. 1930-luvun pulakauden Saksassa 30 % lakimiehistä ja lääkäreistä ym. ammattieliitistä oli juutalaisia, mikä herätti kateutta 'perussaksalaisissa'. Serbit kadehtivat menestyviä kroaatteja, jne.)

V.S. Naipaul on ilmaissut ihailunsa siirtomaavalloille: niiden valta oli sittenkin parempaa aikaa kehitysmaille kuin myöhemmin näiden omat itsenäiset hallitukset. - Mielestäni Afrikan kehitysmaat olisi aikoinaan pitänyt vapauttaa YK:n autonomisiksi protektoraateiksi. YK olisi taannut joka kolkan turvallisuuden ilman kenraali Idi Aminia, eversti Jean-Bedel Bokassa I:stä, eversti Jakubu Gowonia, eversti Muammar Gaddafia, kersantti Samuel Doea ym. YK:n vanhat valtiot olisivat valvoneet toisiaan estääkseen entisten emämaiden alusmaihinsa kohdistaman riiston.

Uskoako 'Matin isän' Tatu Vanhasen älykkyysteorioihin kiinalaisten, japanilaisten ja juutalaisten älyllisestä etumatkasta. Mihin Kiina-ilmiö johtaa? Kiinassa on käynnissä valtava miljardin ihmisen oppimisprosessi, 'Noste'. Aluksi he raatavat nälkäpalkalla halpaa elektroniikkaa kooten, mutta sitä kautta askel askeleelta edistyvät riisipellon kuokkimisesta huipputekniikkaan, kuten japanilaiset, korealaiset jne. aiemmin. V. 2050 Kiina on maailman ainoa ehdoton hypervalta. Ellei tukehdu saastumiseen ja luonnonvarojen loppumiseen? USA velkaantuu koko ajan Kiinalle ja rappeutuu roskaruokiinsa ja moskakulttuuriinsa, Eurooppakin kaivaa omaa hautaansa. Näemme mielenkiintoisia aikoja?

(Arkistosta vuodelta 2006)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti